Käytämme sivustolla evästeitä parhaan mahdollisen käyttökokemuksen tarjoamiseksi. Lue lisää tietosuojastammeSelvä
Tilaa astiantyhjennys › Oma LY Zerowaste-raportointi ›
Seinäjoen toimisto / 06 429 6750 Ylistaron lajittelulaitos / 044 544 58 77

Ajankohtaista

Paikallinen yhteistyö pienentää hiilijalanjälkeä askel kerrallaan


14.12.

ER-Pakkaus ja Lakeuden Ympäristöhuolto säästävät yhteistyöllään aikaa, rahaa ja ympäristöä. 

Katso video

 

Seinäjoella toimivat perheyritykset ER-Pakkaus Oy ja Lakeuden Ympäristöhuolto Oy ovat paiskineet töitä tehokkaamman kierrätyksen puolesta yhdessä jo parinkymmenen vuoden ajan. Raaka-aineita vaaliva huolellinen lajittelu sekä luotto paikalliseen osaamiseen luovat raamit hyvin toimivalle yhteistyölle.

 

ER-Pakkaus valmistaa kartonki- ja aaltopahvipakkauksia pääsääntöisesti elintarviketeollisuudelle. Sivuvirtana syntyvän materiaalin jatkokäsittelyssä ER-Pakkaus luottaa Lakeuden Ympäristöhuollon osaamiseen ja näkemykseen. Paikallinen, huippuun hiottu yhteistyö paitsi sujuvoittaa arkea säästäen aikaa ja energiaa, myös pienentää merkittävästi hiilijalanjälkeä.

 

- Käyttämämme materiaalit ovat hyvin testattuja ja turvallisia, ja ne soveltuvat suoraan kosketukseen elintarvikkeiden kanssa. Meillä syntyvä jäte on siis erittäin puhdasta ja lajittelemme ja kierrätämme sen huolellisesti. Hyvässä tapauksessa on mahdollista, että jätteenä Lakeuden Ympäristöhuollolle lähtenyt kartonkiroska päätyy meille takaisin esimerkiksi kartonkirullan hylsynä, kuvailee Tiina Salomäki, joka luotsaa ER-Pakkausta jo toisessa polvessa yhdessä veljensä Tommi Rantalan kanssa.

 

Lakeuden Ympäristöhuolto kerää, käsittelee ja lajittelee yritysten, kaupan, teollisuuden, rakentamisen ja maatalouden jätevirtoja sekä tuottaa tietoturvapalveluita. Yritys on erikoistunut jätemateriaalin lajitteluun sekä kierrätykseen ja valmistaa kierrätysraaka-aineita sekä energiatuotteita.

 

- Meille on tärkeää perehtyä asiakkaan toimintaan ja tuotantoon. Me ammattilaisena näemme asiakkaalta syntyvän raaka-aineen arvon ja osaamme neuvoa lajittelussa ja saattaa raaka-aineet uusiokäyttöön, summaa Lakeuden Ympäristöhuollon toimitusjohtaja ja toisen polven yrittäjä Timo Hirsimäki.

 

Syntypaikkalajittelu vähentää työvaiheita

 

ER-Pakkauksen mielenkiinto tuotantoprosessissa syntyvän kartonkiroskan hyödyntämiseen heräsi jo 80-luvulla. Pakkaukset tehdään kartonki- ja pahviarkeista, joiden muotoon leikkauksesta syntyy väkisinkin jätettä. Osa kartonkiroskasta rouhitaan ja säilötään polttojakeeksi yrityksen tiloissa ja hyödynnetään omassa lämmitysjärjestelmässä.

 

- Kaikki mitä emme tarvitse tai pysty hyödyntämään lämmityksessä, lajitellaan ja kierrätetään jo tuotannossa prosessivaiheittain. Tämä lajittelu on ollut meillä jo niin kauan osa normaalia arkea, että se hoituu muun prosessin sivussa pitkälti tuotannonohjauksen ja -sarjoittamisen kautta, Salomäki luonnehtii.

 

ER-Pakkauksen esimerkin mukainen tehokas materiaalin syntypaikkalajittelu auttaa merkittävästi materiaalin jatkokäsittelyssä, kun puhdasta ja tasalaatuista raaka-ainetta saadaan tuotettavaksi suoraan uusiokäyttöön.

 

- Jätteen syntypaikalla tehdyn lajittelun ansiosta Teräsmäen lajittelulaitoksellamme ei tarvitse montaa vaihetta tehdä. Kierrätyksen onnistumiseksi riittää, että tarkistamme, ettei materiaalin seassa ole mitään sinne kuulumatonta. Sen jälkeen materiaali paalataan ja toimitetaan kartonkitehtaalle uusioraaka-aineeksi, kertoo Lakeuden Ympäristöhuollon hallintojohtaja Katja Hautamäki.

 

ER-Pakkauksen lajittelun tehokkuudesta kertoo olennaisen se, että siinä missä kolmen kuukauden periodin aikana tuotannossa syntyy kartonki- ja aaltopahvijakeita noin 90 000 kiloa, sekajätteen määrä jää pyöreään nollaan.

 

- Ilman Lakeuden Ympäristöhuollon hyviä vinkkejä ja kädestä pitäen ohjaamista emme olisi ikinä osanneet viedä kierrätystä ja lajittelua näin pitkälle. Olemme vuosien mittaan ottaneet isoja askeleita päästäksemme tähän pisteeseen, ja olemme hyvin tyytyväisiä, Salomäki summaa.

 

Paikallisuus pienentää hiilijalanjälkeä

 

ER-Pakkauksen ja Lakeuden Ympäristöhuollon yhteistyön avaimia on molemminpuolinen liiketoiminnan tunteminen sekä materiaalien jatkokäytön mahdollisuuksien ymmärtäminen. Paikallisuus luo vahvan perustan yhdessä tekemiselle.

 

- Lajittelu ja kierrättäminen eivät riitä, jos käytetään pitkien matkojen takaa tulevia yhteistyötahoja. Oleellista onkin se, että tunnemme toisemme ja huomaamme, mikä toisella on turhaa ja näemme sen arvon. Olemme hioneet toimintaamme yhdessä ja matkan varrella kummatkin ovat varmasti saaneet rahan arvoista hyötyä samalla aikaa ja luontoa säästäen, Salomäki toteaa.

 

Lakeuden Ympäristöhuollossa on huomattu, että lyhyet kuljetusetäisyydet vaikuttavat myös materiaalin laatuun.

- Kun jäte saadaan nopeasti kiertoon, materiaaliin ei raaka-aineena tule laatua heikentäviä asioita. Materiaali pysyy puhtaana, jolloin kierrätettävyyden arvo on huomattavasti korkeampi. Tulevaisuutta ajatellen samaa raaka-ainetta voidaan käyttää yhä uudelleen. Puhtaiden raaka-aineiden saaminen uusiokäyttöön on se tärkein juttu, niputtaa Timo Hirsimäki.

 

Kokonaisvaltaista kumppanuutta kierrätykseen

 

Lakeuden Ympäristöhuollon tarjoamat neuvot ja vinkit ovat ER-Pakkauksen tavoin kaikkien asiakkaiden käytettävissä. Katja Hautamäki korostaa, että lajittelusta pyritään aina tekemään asiakkaalle helppoa ja tehokasta.

 

- Tarjoamme konkreettista apua asiakkaillemme. Tutustumme yrityksen toimintaan ja kartoitamme yrityksen jätemateriaalit, määrät ja lajittelun resurssit. Kun suunnitelmat on tehty, koulutamme henkilöstön ja laitamme selkeät, yksinkertaiset ohjeet jäteastioihin tai niiden välittömään läheisyyteen. Seuraamme yhdessä asiakaan kanssa jätehuollon kehitystä ja voimme tehdä korjaavia toimenpiteitä lyhyelläkin aikavälillä, Hautamäki kertoo.

 

Lakeuden Ympäristöhuolto tukee ympäristövastuullisuustyötä ympäristöraportointijärjestelmällä, josta asiakas voi itse seurata tyhjäysvälejä, jätemääriä, kierrätysastetta ja päästöjä.

 

- Paikallisena toimijana haluamme tuoda asiakkaillemme joustavuutta, nopeaa reagointikykyä ja henkilökohtaista palvelua.

 

Vinkit yritysten tehokkaaseen kierrätykseen:

 

- Selvitä, mitä jätemateriaaleja tuotannosta syntyy

- Lajittele jätemateriaalit jätteen syntypaikalla

- Älä sekoita eri jätemateriaaleja

- Luota paikalliseen kumppaniin, lyhyet kuljetusmatkat säästävät luontoa ja resursseja


Takaisin uutisiin

Toimiva jätehuolto on yrityksellenne etu

 

Niin myös poltettavaksi tai kaatopaikalle menevän materiaalin vähentäminen. Säästätte kustannuksissa ja yrityksenne saa lisäarvoa ympäristövastuullisuuden hyvästä hoidosta.

KYSY TARJOUS ›  

Mainostoimisto Semio | Webio julkaisujärjestelmä